Fredagsmys

Mat och dryck

Vi började helgen med en god gryta (glömde tyvärr fota den) följd av en äppelkaka som var lika god som den var enkel att göra.

Gryta med fläskfilé och oliver

Fläskfilé

2 msk olivolja

1 röd och 1 gul paprika

1 gul lök

10-15 svarta urkärnade oliver

400 g krossade tomater

1 dl vitt vin

1 dl vatten

lagerblad

Skär fläskfilén i bitar och bryn den 5 minuter i olivoljan, tillsätt strimlad paprika och lök, häll pà vinet och vattnet, blanda ner krossade tomater och oliver, lägg i lagerblad och làt puttra i ca 40 minuter. Servera med tex. ris och sallad.

Äppelkaka med ströbröd

3 äpplen

1 dl socker

2 dl äppelmos

1,5 dl ströbröd

150 g smör

Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor, lägg ett första lager äppelklyftor i en smord form. Strö över socker och bred pà äppelmos, strö över ströbröd och hyvlat smör. Upprepa i ett andra lager och avsluta med ströbröd och hyvlat smör. Grädda ca 45 minuter i 175° (jag avslutade med nàgra minuters grill för den skulle fà färg). Servera med vispad grädde eller vaniljsàs.

DSC_0151 DSC_0154 DSC_0158

Trevlig helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s