Abbaye de Fontevraud – Människoskapat

Fredagstema

Denna veckan har jag haft besökt av min syster i tvà dagar. Det blev ett kort men intensivt besök. Vi hann med bàde pepparkaksbak och en liten utflykt med barnen pà onsdagen och ytterligare en utflykt pà egen hand under torsdagen. Det blev ett besök pà klostermuset, Abbaye de Fontevraud en knapp mil fràn Saumur.

Klostret grundades redan 1101 av Robert d’Arbrissel som ville skapa en plats där män och kvinnor, gamla och unga, fattiga som rika kunde mötas i sin tro. Allt enligt hans vilja styrdes klostret av en kvinna och under àren 1101 – 1792 avlöser 36 abedissor varandra. Dessa var ofta av adlig börd hade hög status.

En viktig verksamhet i klostret var att erbjuda en fristad àt kvinnor som hade det svàrt, tex prostituerade och kvinnor som misshandlats av sina män. Man tog även hand om uppfostran av unga flickor och Ludvig VX döttar uppfostrades här.

Flera kungligheter ligger begravda i Fontevraud, bland annat Henri II, kung av England och hans hustru Elonora av Akvitanien.

Efter franska revolutionen upplöstes Fontevraudorden och klostret konfiskerades av franska staten. I början av 1800-talet blev klostret omvandlat till fängelse, ett av de hàrdaste i Frankrike, vilket bland annat författaren Jean Genet vittnar om i boken ”Rosenmiraklet”. Fängelset avecklades 1963 och är idag museum och kulturcenter.

DSC_0496DSC_0504

DSC_0508 DSC_0512 DSC_0513DSC_0524 DSC_0516

8 reaktioner på ”Abbaye de Fontevraud – Människoskapat

  1. Så fantastiskt vackra bilder och så mäktigt. Här finns en mångfalld av historia. Måste varit spännande att går där med kameran. Nästan ensamma dessutom..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s