Konungskaka

Mat och dryck

Trettonhelgen firas egentligen inte i Frankrike men det finns en kulinarisk tradition, la galette des rois, konungskaka. Denna kaka äter man ungerfär tolv dagar efter jul, den första söndqgen i januari. Eftersom vi inte hann med att baka i helgen så passade vi på idag när barnen var lediga.

Kakan som är väldigt enkel att göra kan se ut på lite olika sätt. I sydfrankrike är det en krans i stil med vetebröd som penslas med sockerlag och dekoreras med frukt. Här hos oss består kakan av två lager wienerdeg med mandelkräm i mitten. I krämen ligger en liten porslinsfigur och den som hitter figuren blir kung, kungen får en pappkrona på huvudet och får sedan välja sin drottning.

Enligt traditionen ska man ska man skära upp kakan i lika många bitar som det finns personer närvarande (förr skar man även upp en extra lite mindre bit som kallades den fattiges bit och skulle ges till den första fattiga som presenterade sig vid dörren). Den ynsta familjemedlemmen kryper sedan in under bordet och ropar ut namen på gästerna och bestämmer på så sätt i vilken ordning de serveras.

DSC_0337

DSC_0341

DSC_0409

DSC_0446

DSC_0455

3 reaktioner på ”Konungskaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s