Aprilfiskar och tulpaner!

Måndagstema

Imorgon är det första april, något min dotter ser fram emot! Här i Frankrike gör barnen ”aprilfiskar” i papper som man fäster på ryggen på den person man vill skämta med. Jag söker lite på nätet och hittar att ursprunget till aprilfiskarna kommer från en gammal sed på 15- eller 1600-talet. Den första april var då den dag då det blev förbjudet att fiska för att respektera reproduktionen. För att skämta med fiskarna gav man dem en sill den dagen. En annan tradition var att fästa en riktig fisk på ryggen på någon. Eftersom kläderna satt lösare än vad de gör idag tog det tid innan personen upptäckte det och fisken blev allt kladdigare och alltmer stinkande..

För mig är april den månad då tulpanerna blommar som bäst. I år var de tidigt ute och ungefär hälften av de lökar jag satte i höstas blommar redan. En härlig färgklick i trädgàrden!

2014 03 19_PONEY_2180

b4d13-mandagstemanylogo_thumb5b55d-1

10 reaktioner på ”Aprilfiskar och tulpaner!

 1. Hu så vidrigt att gå omkring med en stinkande fisk på ryggen!!! Vilken tur att de har gått över till pappersfiskar 🙂 Ja tulpaner är så fint. Här dröjer de ett tag till, men påskliljorna i rabatten har slagit ut!

  Gilla

 2. Roligt att höra om denna sed, tur för alla att de gått över till pappersfiskar.=) Så ljuvligt att ha tulpanerna i blom redan, mina blad har precis stuckit upp ur jorden.

  Gilla

 3. Heisann!

  Spennende med ny, gamle tradisjoner…. til høsten blir det innkjøp av mange løker. Trodde flere fra fjoråret skulle komme denne vinteren, men kulda i 2012-13 ble nok for tøff for de fleste…

  Herlig med mage tulipaner ☺️

  Gilla

 4. Oj, ja det är ju första april i morgon, då ska jag se upp så jag inte blir lurad… Så fin tulpan, hoppas resten av de du satt oxå tar sig och blommar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s